• Kontakt
  • +48 697 263 457
  • sklep@la-torta.pl
Koszyk: (pusty) Do kasy
do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Ciasto marchewkowe z orzechami - przepis 0
Ciasto marchewkowe z orzechami - przepis

Ciasto marchewkowe to już klasyka - to warzywo na stałe weszło do repertuaru cukierników. Proponujemy Wam prosty i szybki przepis, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Puszyste i wilgotne ciasto doskonale komponuje się z różnymi smakami kremu, ale w przepisie postawiliśmy na prostotę. Nuty zapachowe to wanilia i cynamon, czyli to co wszyscy znamy i lubimy. Całość jest słodka, aromatyczna i tak pyszna, że goście nie pozostawią nawet okruszków.

Ciasto marchewkowe z powodzeniem może zastąpić blaty biszkoptowe, co pozwoli na wykonanie szybkiego tortu. Jako dekoracje warto wykorzystać orzechy, możesz też poeksperymentować z czekoladą, karmelem i wieloma innymi dodatkami.




Składniki:

 

Ciasto:

  • jajka (4 sztuki)
  • olej (250 ml)
  • cukier (2 szklanki)
  • mąka pszenna (2 szklanki)
  • proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • soda (2 łyżeczki)
  • sól (½ łyżeczki)
  • zmielony cynamon (2 łyżeczki)
  • marchew (4 duże sztuki)
  • zgniecione orzechy włoskie (170 g)
  • ekstrakt waniliowy (2 łyżeczki)

 

Krem:

  • masło (120 g)
  • ser twarogowy (230 g)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • cukier puder (4 szklanki)

 

Dekoracja:

Do wyboru: orzechy włoskie podzielone na połówki, płatki migdałów, wiórki czekoladowe...

 

Przygotowanie:

 

  1. Zetrzeć marchew na drobnej tarce, potrzebna będzie ilość odpowiadająca trzem szklankom.
  2. Wymieszać jajka, olej, cukier i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, ubić. Następnie dodać mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Na końcu należy dodać startą marchew i orzechy.
  3. Nasmarować masłem formę do pieczenia. 
  4. Piec przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ostudzić przed wyjęciem z formy.
  5. Krem: wymieszać masło, ser twarogowy, cukier puder i resztę ekstraktu waniliowego (łyżeczkę). Mieszać, aż do uzyskania konsystencji kremu.
  6. Podziel ciasto na blaty i poprzekładaj je kremem. Do dekorowania możesz użyć całych orzechów, wiórków czekoladowych lub innych dekoracji cukierniczych.

 

Smacznego!

 

 

ciasto_marchewkowe_przepis

ciasto_z_marchewki_przepis

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Blog chmura tagów
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl