• Kontakt
  • +48 697 263 457
  • sklep@la-torta.pl
Koszyk: (pusty) Do kasy
do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Ile masy cukrowej potrzeba do obłożenia tortu - poradnik 1

Obłożenie tortu masą cukrową to podstawa przy stylu angielskim. Perfekcyjnie gładka powierzchnia stanowi marzenie każdego cukiernika. Zanim podpowiemy Wam, jak ją osiągnąć, chcemy przedstawić równie istotny poradnik. Ilość masy cukrowej, którą należy przygotować do obłożenia tortu jest istotna zwłaszcza dla początkujących i osób, które korzystają z kupnej masy. Często klienci proszą nas o podanie orientacyjnej ilości masy, którą powinni zamówić do wymarzonego tortu. Zawsze przestrzegamy przed korzystaniem z niedokładnych źródeł i doradzamy odrobinę większą ilość. Dzisiaj chcielibyśmy przedstawić dokładne wyliczenia, na których się opieramy, abyście mogli w przyszłości bez stresu planować swoje cukiernicze zakupy.

 

 

 

Dane, które będą Ci potrzebne:

  • wysokość całkowita tortu
  • średnica tortu (dla okrągłych) lub długość boków (dla kwadratowych)
  • grubość, na jaką chcesz rozwałkować masę

 

 

Tabela z ilością masy do obkładania - instrukcja użycia

 

  1. Ilość masy podana jest w gramach!
  2. Wartości wyrażone w centymetrach zostały zaokrąglone, dlatego dla perfekcjonistów przygotowaliśmy również miary w calach.
  3. Na początek sprawdzamy wysokość tortu w pierwszej kolumnie). Pamiętajcie, że nie chodzi o samą wysokość biszkoptów - trzeba policzyć również przełożenia i tynk. Do wyboru mamy 4 uniwersalne wysokości. Jeśli nasz tort ma nietypowy rozmiar, zawsze lepiej zawyżyć wartość, by mieć pewność, ze nie zabraknie nam masy cukrowej. 
  4. Mierzymy średnicę (w przypadku okrągłych) lub bok (w przypadku kwadratowych) tortów i wyszukujemy odpowiednią wartość w kolumnie ŚREDNICA LUB DŁUGOŚĆ TORTU, cały czas w obrębie jednej z czterech sekcji, które wyznaczyła nam wysokość. Wszystkich późniejszych wartości będziemy szukać w linii wyznaczonej średnicą (bokiem).
  5. Określamy grubość, na jaką chcemy rozwałkować masę cukrową i odnajdujemy ją dla tortu okrągłego  lub kwadratowego. Pamiętajcie, że im równiejszy tynk pod masą cukrową, tym cieńsza może ona być. Gruba warstwa lepiej zakryje wszelkie niedoskonałości.
  6. Informacje o liczeniu ilości masy na TORTY PROSTOKĄTNE znajdziesz poniżej tabeli.

 

    OKRĄGŁY KWADRATOWY
  Średnica lub długość boku: grubość masy: grubość masy:
WYSOKOŚĆ TORTU CM CALE 3 mm 4 mm 5 mm 3 mm 4 mm 5 mm
7,5 cm (3 cale) 10 4 285 380 475 360 480 600
13 5 330 440 550 420 560 700
15 6 375 500 625 480 640 800
18 7 435 580 725 540 720 900
20 8 480 640 800 615 820 1025
23 9 555 740 925 750 1000 1250
25 10 660 880 1100 825 1100 1375
28 11 720 960 1200 915 1220 1525
30 12 780 1040 1300 990 1320 1650
33 13 855 1140 1425 1080 1440 1800
35 14 930 1240 1550 1185 1580 1975
38 15 1005 1340 1675 1275 1700 2125
41 16 1080 1440 1800 1365 1820 2275
10 cm (4 cale) 10 4 405 540 675 510 680 850
13 5 465 620 775 585 780 975
15 6 510 680 850 660 880 1100
18 7 570 760 950 720 960 1200
20 8 630 840 1050 810 1080 1350
23 9 705 940 1175 930 1240 1550
25 10 795 1060 1325 1005 1340 1675
28 11 870 1160 1450 1110 1480 1850
30 12 930 1240 1550 1185 1580 1975
33 13 1020 1360 1700 1290 1720 2150
35 14 1095 1460 1825 1395 1860 2325
38 15 1170 1560 1950 1500 2000 2500
41 16 1260 1680 2100 1560 2080 2600
13 cm (5 cali) 10 4 540 720 900 675 900 1125
13 5 600 800 1000 750 1000 1250
15 6 645 860 1075 825 1100 1375
18 7 720 960 1200 900 1200 1500
20 8 780 1040 1300 990 1320 1650
23 9 855 1140 1425 1095 1460 1825
25 10 945 1260 1575 1200 1600 2000
28 11 1020 1360 1700 1290 1720 2150
30 12 1095 1460 1825 1395 1860 2325
33 13 1170 1560 1950 1485 1980 2475
35 14 1260 1680 2100 1605 2140 2675
38 15 1350 1800 2250 1710 2280 2850
41 16 1455 1940 2425 1755 2340 2925
15 cm (6 cali) 10 4 660 880 1100 825 1100 1375
13 5 720 960 1200 915 1220 1525
15 6 780 1040 1300 1005 1340 1675
18 7 855 1140 1425 1080 1440 1800
20 8 930 1240 1550 1185 1580 1975
23 9 1005 1340 1675 1275 1700 2125
25 10 1080 1440 1800 1380 1840 2300
28 11 1170 1560 1950 1485 1980 2475
30 12 1245 1660 2075 1590 2120 2650
33 13 1335 1780 2225 1695 2260 2825
35 14 1425 1900 2375 1815 2420 3025
38 15 1515 2020 2525 1935 2580 3225
41 16 1635 2180 2725 1950 2600 3250

 

Torty prostokątne - przykład liczenia ilości masy:

 

lość masy dla tortu prostokątnego jest zawsze odrobinę mniejsza niż dla kwadratowego i odrobinę większa, niż dla okrągłego. Nie będziemy podawać wszystkich wymiarów w tabeli, gdyż przy tortach prostokątnych możliwości byłoby naprawdę dużo! Aby uzyskać podstawowe informacje dodaj do siebie długość dwóch boków tortu i otrzymaną wartość podziel na 2. Sprawdź w tabeli ilość masy dla wyliczonej średniej - najpierw jakby to była średnica, później bok kwadratu.

Przykładowo: Twój tort będzie miał wymiary 10 cm na 30 cm, a jego wysokość oceniasz na 10 cm. Potrzebna Ci grubość masy to 3 mm. Dodajesz do siebie dwa boki tortu i dzielisz wynik na pół (10+30=40, 40:2=20). Otrzymaną wartość (20) odnajdujesz w tabeli, sprawdzając najpierw dla tortów okrągłych (630 g masy), a następnie kwadratowych (810 g masy). Wiesz dzięki temu, że należy przygotować ilość większą niż 630 g, ale mniejszą niż 810. Im bardziej wydłużony jest Twój tort, tym mniejsza ilość masy będzie Ci potrzebna. Dla porównania wyliczyliśmy, że tort o wymiarach 30x10 należy obłożyć ok. 740 g masy, ale już tort o wymiarach 25x15 to ok. 795 g masy. Zwróć uwagę, że dla obu wymienionych tortów średnia boków jest taka sama i wynosi 20 cm.

 

Przykład:

 

Chcemy obłożyć masą cukrową tort okrągły o wysokości 10 cm i średnicy 28 cm. Tynkowanie tortu nie wyszło nam perfekcyjnie, więc dla pewności chcemy masę o grubości 5 mm. Znajdujemy odpowiednią wysokość (pierwsza kolumna, druga sekcja), w kolejnej kolumnie wyszukujemy średnicę 28 i sprawdzamy w tej linii wartości początkowe (ponieważ nasz tort jest okrągły). Wybieramy trzecie z kolei (ponieważ szukamy dla 5 mm) i wiemy już, że należy przygotować 1450 g masy cukrowej.

 

 

Porady:

 

Zawsze lepiej przygotować większą ilość masy i zadbać, by była w takim samym kolorze - to ważne w przypadku mas barwionych w domu, później ciężko nam będzie dobrać odpowiedni odcień.

Dodatkowa ilość masy może nam się przydać przy wykonaniu dekoracji, do obłożenia podkładu (jeśli używamy grubych podkładów, to można również ich boki okleić wstążką z masy cukrowej).

Jeśli zdarzył się wypadek i nasza świeżo nałożona masa przerwie się lub brzydko pomarszczy, to z dodatkowej porcji możemy szybko ulepić kwiatuszek, kuleczki lub dowolne inne pasujące ozdoby i zakryć uszkodzenie.

Jeśli nie podoba nam się wykończenie dołu (został za krótko ucięty lub jest poszarpany bądź przybrudzony), to masę cukrową możemy utoczyć w dwa cienkie wałeczki, skręcić je ze sobą i tak przygotowanym "sznurkiem" owinąć podstawę tortu.

Gdy określamy potrzebną grubość masy cukrowej, pamiętajmy o tym, że ciężko będzie w domowych warunkach rozwałkować ją dokładnie do tych wymiarów. Zwykle robimy to "na oko", co oznacza, że może być ona zarówno cieńsza jak i grubsza od planowanej.

 

Komentarze do wpisu (1)

20 września 2017

Bardzo pomocna tabela

Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Blog chmura tagów
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl