• Kontakt
  • +48 697 263 457
  • sklep@la-torta.pl
Koszyk: (pusty) Do kasy
do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana

Tort „Snickers” - przepis

0

Snickersy to batoniki, które zachwycają smakiem osoby w każdym wieku. Specyficzne połączenie orzechów i karmelu, jednocześnie chrupiące i rozciągliwe, jest trudne do naśladowania. Dzisiaj proponujemy przepis, który pozwoli uzyskać efekt fantastycznego smaku i jednocześnie jest łatwy do wykonania. Występująca w przepisie kasza manna od lat cieszy się w Polsce uznaniem, jest również tania i szybka w przygotowaniu. Dzięki temu tort Snickers może pojawiać się na naszych stołach naprawdę często - gwarantujemy, że jego smak szybko się nie znudzi :) Podany w najprostszy sposób będzie doskonałym dodatkiem do kawy, a złożony z większej ilości warstw i starannie ozdobiony wspaniale zastąpi tort urodzinowy.

 

Dodatek krakersów zapewnia minimalną dawkę soli, która przełamie smak słodyczy i sprawi, że tort nie będzie mdły. 




Składniki:

 

Ciasto:

  • jajka (3 sztuki)   
  • cukier (2 szklanki)
  • kakao (3 łyżki)
  • śmietana (3 łyżki)
  • mąka  (1 szklanka)
  • proszek do pieczenia (1 łyżka)

 

Pierwszy krem:

  • mleko (3 szklanki)
  • kasza manna (1 szklanka)
  • cukier  (¾ szklanki)
  • masło (250 g)

 

Drugi krem:

  • krakersy (1 opakowanie)
  • mleko skondensowane (2 puszki)
  • orzeszki ziemne smażone (200 g)

 

Glazura:

  • czekolada (200 g)

 

Dekoracja:

Wierzch warto posypać kruszonymi orzeszkami.

 

Przygotowanie:

 

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem, delikatnie dodajemy żółtka i nadal ubijamy.
  2. Mieszamy kakao z śmietaną i dodajemy do jaj. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.
  3. Rozdzielamy na pół, wylewamy pierwszą porcję do natłuszczonej formy do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. W ten sam sposób pieczemy drugi blat.
  4. Przygotowujemy pierwszy krem. Na mleku gotujemy kaszę mannę, dodajemy cukier. Gdy kasza przestygnie, dokładnie mieszamy ją z masłem.
  5. Przygotowujemy drugi krem. Kruszymy krakersy i mieszamy z mlekiem skondensowanym i orzeszkami ziemnymi. Mleko należy wcześniej zagotować, by zgęstniało - standardowo w tym celu gotuje się całe puszki przez trzy godziny, tak by nie wystawały nad poziom wody. Orzechy nie potrzebują rozdrabniania.
  6. Gdy ostygną blaty – składamy tort w takiej kolejności: blat, połowa pierwszego kremu, drugi krem, pozostała część pierwszego kremu, blat.
  7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i polać nią tort. Można ozdobić orzeszkami ziemnymi lub narysować wzory na czekoladzie.
  8. Schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny.

 

Smacznego!

 

 Tort snickers przepis na ciasto z orzechami ziemnymi i czekoladą

 ciasto snickers kasza manna przepis

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Blog chmura tagów
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl