• Kontakt
  • +48 697 263 457
  • sklep@la-torta.pl
Koszyk: (pusty) Do kasy
do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Kwiaty 3G w galarecie - porady, sztuczki i tricki 2

Wiemy już, czym robić kwiaty 3D w galarecie. Wiemy też, jak używać narzędzi do galarety i jakie produkty nam są potrzebne. Jeśli mimo to nie wszystko wychodzi tak, jak sobie wymarzyliśmy, to warto skorzystać poniższych podpowiedzi. Uczmy się więc na cudzych błędach, bo sami wszystkich popełnić nie zdążymy ;) 

 

PORADY OGÓLNE:

  • Po zamrożeniu żelatyna zachowa swój kształt, ale zmieni się struktura powierzchni - będzie bardziej przypominać gumę. 
  • Aby usunąć pęcherzyki powietrza można punktowo ogrzać żelatynę.
  • Jeśli chcesz osiągnąć efekt pęcherzyków powietrza, nakłuwaj żelatynę widelcem. Aby powierzchnia była równa i gładka umieść następnie kształt w naczyniu i zalej nową porcją żelatyny.
    Jeśli używasz żelatyny w proszku upewnij się, ze jest właściwie wymieszana - dosyp ją do wody, rozmieszaj i odczekaj chwilę, by lekko zgęstniała. Dla pewności możesz wstawić na 15 sekund do kuchenki mikrofalowej (aż osiągnie temperaturę 50-80 stopni Celsjusza) i ponownie wymieszać.
  • Optymalne rezultaty uzyskasz stosując żelatynę o stopniu gęstości (ang. bloom) co najmniej 275.
  • Zanim wyjmiesz żelatynę z formy opłucz podstawkę, na której chcesz ją położyć zimną wodą.
  • Jeśli nie jesteś pewny, jaki stopień gęstości ma Twoja żelatyna zacznij od rozmieszania 1 łyżki w szklance wody i zrób wzór testowy -  w razie potrzeby zmieniaj proporcje. 
  • Nie doprowadzaj roztworu żelatyny do pełnego wrzenia. 
  • Opryskaj formę na galaretę sprayem spożywczym przed napełnieniem lub zanurz całość w ciepłej wodzie na 5-10 sekund. Następnie delikatnie wsuń nóż lub szpatułkę, podważając krawędzie i uwolnij galaretkę. Włóż ją do lodówki. 
  • Jeśli wybierzesz technikę rzeźbienia w żelatynie, umieść ją w lodówce na 30 minut przed wstrzyknięciem barwników. 
  • Odsączaj na bieżąco nadmiar płynów podczas dekorowania - kolory nie wymieszają się, gdy będziesz po raz kolejny wbijać stalówkę.
  • Dekorację z galarety możesz wzbogacić o dowolne obrazki - w tym celu po prostu maluj jadalnym pisakiem lub pędzelkiem zanurzonym w barwniku po zastygniętej galarecie. Jeśli chcesz, by obrazek wydawał się trójwymiarowy, zalej go po wyschnięciu kolejną porcją żelatyny. 
  • Żelatyna wieprzowa lub ta uzyskana z ryb jest jaśniejsza od żelatyny wołowej. 
  • Jeśli nakładasz galaretę warstwami daj im zastygnąć przed nałożeniem kolejnych. Pilnuj jednak, by pierwsza warstwa nie była całkowicie sztywna, bo po wyjęciu z formy może się ześlizgiwać, jeśli dobrze nie zwiąże się z innymi. Wtedy druga warstwa nie może być zbyt ciepła - ciepła żelatyna może sprawić, że dolna warstwa lekko się rozpuści i kolory zaczną się przenikać. 
  • Aby uwolnić wzór z formy zanurz całość na 10 sekund w ciepłej wodzie, po czym delikatnie oddziel palcami od brzegów. Aby nie naruszyć powierzchni pilnuj, by zarówno palce jak i podstawka na którą wyjmujesz były mokre. 

 

PORADY DOTYCZĄCE KOLORU, SMAKU I AROMATU:

  • Dodawanie wszelkich płynów (barwników, aromatów, dodatków) powinno mieć miejsce wtedy, gdy żelatyna będzie już całkowicie rozpuszczona.
  • Jeśli biała galareta użyta jako podkład do wzoru staje się zbyt przezroczysta, oznacza to, że jest zbyt gorąca. Gdy schłodzenie niewiele pomaga trzeba dodać biały barwnik (dwutlenek tytanu, znany też jako E171). 
  • Biały barwnik (dwutlenek tytanu, E171) możesz rozmieszać blenderem, żeby dobrze połączył się z innymi składnikami.
  • Zamiast wody możesz użyć soków owocowych lub warzywnych, wywarów mięsnych, rybnych lub z owoców morza - galarety będą mniej klarowne, ale zyskają na smaku.
  • Jeśli po dodaniu barwnika spożywczego galareta ma gorzki posmak możesz zlikwidować go dodając odrobinę glukozy lub innych substancji słodzących. 
  • Im więcej cukru dodasz, tym bardziej miękka będzie galareta.
  • Żelatyna zmieszana ze śmietanką lub mlekiem rozpuszcza się dłużej - zachowaj cierpliwość :) 
  • Zaoszczędzisz, jeśli będziesz używać białego barwnika w proszku - trudniej się go miesza, ale jest znacznie wydajniejszy. 
  • Jeżeli kolory po 1-2 dniach blakną, następnym razem zmniejsz ilość białego barwnika (dwutlenek tytanu, E171) w galarecie.
  • Jeśli planujesz połączenie żelatyny z owocami (lub sokami) kiwi, ananasa, mango czy papai, ich enzymy mogą rozpuszczać galaretę. Rozwiązaniem może być użycie mrożonych owoców lub owoców z puszki - po pasteryzacji te enzymy nie zadziałają. 
  • Do zrobienia białego koloru (doskonałego na tło) możesz użyć barwnika (E171, dwutlenek tytanu) lub wymieszać żelatynę z mlekiem. 
  • Kwasek cytrynowy nada orzeźwiający, kwaskowaty smak Twoim dekoracjom, jest też używany jako środek konserwujący. Jeśli dodajesz mleko (lub produkty mleczne) zrezygnuj z niego. Kwasek również należy przechowywać w zamkniętym opakowaniu, gdyż od wilgoci mogą tworzyć się grudki.
  • Jeśli używasz żelatyny bezsmakowej i chcesz dodać do niej cukier, wymieszaj go z wodą i roztwór wlej do żelatyny - inaczej ciężko będzie rozpuścić wszystkie kryształki. 
  • Nie przesadzaj z ilością aromatów - jeśli każdy Twój kwiat będzie pachnieć inaczej zapachy zleją się ze sobą.

 

PORADY DOTYCZĄCE PRZECHOWYWANIA:

  • Gotowe dekoracje z żelatyny przechowuj w lodówce. Po nałożeniu na ciasta staraj się, by jak najdłużej były w lodówce lub chociaż w chłodnych pomieszczeniach. 
  • Żelatynę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, inaczej od wilgoci z powietrza na jej powierzchni utworzy się powłoka przypominająca gumę. Jeśli pojemnik jest hermetycznie zamknięty i przechowywany w suchym i chłodnym miejscu, wydłuża to okres przydatności do spożycia.

Jeśli któraś porada wyda Ci się błędna lub masz pomysł na ulepszenie jej (a może wiesz coś, o czym my jeszcze nie mamy pojęcia?), napisz do nas - chętnie rozszerzymy powyższą listę :)

Komentarze do wpisu (2)

8 sierpnia 2017

czy można używać do tych celów galaretek owocowych kolorowych w proszku ,i na jaką ilość wody trzeba rozmieszać galaretkę żeby wyszła dobra konsystęcja.

1 września 2017

Pani Iwono, można używać gotowych galaretek, ale będą one słabo widoczne jako płatki. Warto wtedy dodać odrobinę białego barwnika albo mleka (śmietanki), by kolor nie był przejrzysty, trzeba się jednak liczyć z tym, że będzie on wtedy jaśniejszy i pastelowy. Jako tło sprawdzą się galaretki bladożółte i bladozielone, w czerwonych nie będzie widać "zatopionego" kwiatka. Galareta może mieć standardową konsystencję (na tło) lub odrobinę gęstszą (na płatki).

Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Blog chmura tagów
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl