• Kontakt
  • +48 697 263 457
  • sklep@la-torta.pl
Koszyk: (pusty) Do kasy
do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
		2215
	
Producenci
Produkt dnia
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
89,00 zł
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Zestaw dwustronnych narzędzi do modelowania Ateco (9 szt)

Dostępność: brak towaru
Cena: 65,00 zł 65.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: Ateco
Kod produktu: 43-3420

Opis

Materiał: plastik przeznaczony do kontaktu z żywnością

Ilość: 1 zestaw, zawiera 9 sztuk dwustronnych narzędzi do modelowania

 

W zestawie znajduje się 9 sztuk narzędzi, wszystkie dwustronne. Razem to co najmniej 18 przydatnych produktów! Dlaczego "co najmniej"? Bo dla każdego z nich znajdziesz na pewno więcej zastosowań, niż te podstawowe, które tu opisaliśmy.

Dzięki zestawowi wykonanie dowolnej dekoracji stanie się czystą przyjemnością - specjalnie dobrane końcówki pomogą na każdym etapie pracy. Poniżej przedstawiamy listę wszystkich narzędzi:

 

 

Nóż i muszla

Nóż sprawdza się rewelacyjne przy krojeniu mas cukrowych klasycznych i specjalnego przeznaczenia (do kwiatów, figurek). Wystarczy umieścić nóż nad masą cukrową, delikatnie przyłożyć i pociągnąć w swoim kierunku. Końcówka noża przyda się przy oczyszczaniu niedokładnie wyciętych powierzchni.

Muszla to użyteczne narzędzie modelarskie, wykorzystasz je do:

  • zrobienia ozdobnych wcięć na plakietkach, podkładkach lub ramek zrobionych z lukru plastycznego lub twardej masy cukrowej „pastillage”
  • ozdobienia krawędzi na warstwie zewnętrznej wypieku cukierniczego pokrytego lukrem plastycznym; można je udekorować używając tego wzoru

Włócznia z ostrym czubkiem i narzędzie do wplatania wstążki

Włóczni użyjesz do spłaszczania brzegów, rozciągania falbanek z masy cukrowej oraz (ze względu na ostry czubek) rysowania i tworzenia zagłębień. Narzędzie do wstążki pomoże umieścić tasiemki w torcie, tworząc efektowne wrażenie przeplatania.

 
Narzędzie drezdeńskie do liści i kwiatów

Jest najczęściej używanym narzędziem do modelowania kwiatów cukrowych. Pozwala nadać im realistyczny wygląd poprzez kształtowanie rowków i zagłębień imitujących naturalne unerwienie. Wykorzystuje się je również przy tworzeniu innych dekoracji i figur z lukru plastycznego, marcepanu, mas cukrowych i czekolady plastycznej. Jest bardzo wytrzymałe i solidne, charakteryzuje się doskonałym wykonaniem. Dwustronnie zakończone, wyposażone jest w końcówki przeznaczone do różnych prac. Może być również stosowane przy pracach artystycznych z gliną, modeliną, FIMO, ciastoliną i innymi masami. Za jego pomocą z łatwością wykonasz:

  • Żłobienie, tworzenie falistych krawędzi, spłaszczanie brzegów - aby brzegi płatków i liści przy Twoich cukrowych kwiatach wydawały się naturalnie cienkie, ułóż wyciętą dekorację na rozpostartej dłoni lub gąbce do modelowania. Delikatnie ruchem kołowym przecieraj brzegi końcówką narzędzia, aż ich grubość odpowiednio się zmniejszy. Aby uzyskać lekko falowane krawędzie możesz pocierać od jednej do drugiej strony dekoracji. Odpowiednie i równomierne tarcie możesz wykorzystać do zwiększenia rozmiaru płatka lub liścia. Zaostrzona końcówka narzędzia do modelowania pomoże w dodaniu szczegółów do płatków i centrów kwiatów.
  • Unerwienie płatków i liści - odwzorowanie żyłkowania - użyj końcówki, aby nadać kwiatom realistyczne unerwienie i tworzyć na dekoracjach zaznaczenia, które ciężko uzyskać za pomocą większych narzędzi. Umieść przygotowany kwiat, płatek lub liść na nieprzywierającej podstawce lub gąbce do modelowania i delikatnym ciągłym ruchem zaznacz biegnącą przez środek linię. Użyj drobniejszych kresek do zaznaczania bocznych nerwów.


Stożki-gwiazdy

Powyższe narzędzie jest jednym z często używanych narzędzi do modelowania unerwień na tworzonych kwiatach w kształcie trąbki. Wykorzystuje się je przy tworzeniu kwiatów cukrowych, figur i dekoracji z lukrów plastycznych, marcepanu oraz czekolady plastycznej. Aby rozdzielić płatki zbierające się w pąk kwiatowy , należy wsunąć w środek głowicę narzędzia w kształcie stożka i rozchylać płatki na zewnątrz. Aby nadać płatkom unerwienie, przytrzymaj od spodu pięciopłatkowy kwiat, umieść pośrodku narzędzie i odciśnij na każdym płatku ślady żyłkowania. Ostrej końcówki stożka możesz też używać do znaczeń, linii i robienia zagłębień.

 

Stożek gładki i stożek-gwiazda

Stożek gwiaździsty jest jednym z często używanych narzędzi do modelowania unerwień na tworzonych kwiatach w kształcie trąbki. Wykorzystuje się je przy tworzeniu kwiatów cukrowych, figur i dekoracji z lukrów plastycznych, marcepanu oraz czekolady plastycznej. Aby rozdzielić płatki zbierające się w pąk kwiatowy , należy wsunąć w środek głowicę narzędzia w kształcie stożka i rozchylać płatki na zewnątrz. Aby nadać płatkom unerwienie, przytrzymaj od spodu  kwiat, umieść pośrodku narzędzie i odciśnij na każdym płatku ślady żyłkowania. Ostrej końcówki stożka możesz też używać do znaczeń, linii i robienia zagłębień. Gładki stożek umożliwi rozchylanie bez pozostawiania wzorów i nada się jako rysik.

 

Włócznie- gwiazdki

To odmiana narzędzia opisanego wyżej. Idealne do niewielkich kwiatów.

 

Kula (dwa narzędzia, łącznie 4 kuliste zakończenia różnej wielkości)

Narzędzie Kulki znajduje się w każdym warsztacie cukierniczym; jest jednym z najczęściej używanych narzędzi do modelowania mas cukrowych. Wykorzystuje się je przy tworzeniu kwiatów cukrowych, figur i dekoracji z lukrów plastycznych, marcepanu oraz czekolady plastycznej. Narzędzie do modelowania masy FMM jest bardzo wytrzymałe i solidne, charakteryzuje się doskonałym wykonaniem. Dwustronnie zakończone, wyposażone jest w umieszczone na wprost siebie kulki w różnych rozmiarach. Uchwyt jest delikatnie prążkowany, co ułatwia trzymanie narzędzia. Zależnie od kształtowanej dekoracji należy wybrać odpowiedni rozmiar końcówki. Może być również stosowane przy pracach artystycznych z gliną, modeliną, FIMO, ciastoliną i innymi masami. Za jego pomocą z łatwością wykonasz:

  • Modelowanie krawędzi - aby brzegi płatków przy Twoich cukrowych kwiatach wydawały się naturalnie cienkie, ułóż dekorację na rozpostartej dłoni lub gąbce do modelowania. Delikatnie przecieraj brzegi wybranym rozmiarem kulki, aż ich grubość odpowiednio się zmniejszy. Aby uzyskać lekko falowane krawędzie możesz pocierać naprzemiennie z obu stron dekoracji.
  • Kształtowanie dekoracji - aby uwypuklić pojedynczy płatek lub cały kwiat należy delikatnie pocierać kolistymi ruchami środek dekoracji tak, by pod wpływem nacisku stworzyć zagłębienie w kształcie czarki. Pocierany w ten sposób płatek uzyska lekko wklęsły, naturalny kształt.
  • Drążenie, tworzenie zagłębień - aby wydrążyć otwór należy przyłożyć okrągłą głowicę narzędzia do wybranego punktu i zagłębiać ją, jednocześnie delikatnie obracając. W przeciwieństwie do narzędzia Kość, narzędzie Kulki pozwala wykonać głębsze i jednocześnie proste otwory, gdyż okrągłe głowice są umieszczone w jednej linii z trzonkiem. Wgłębienia w masie cukrowej (np. na oczy lub ozdobne łączenie przy krawędzi masy) wykonujemy delikatnie naciskając i zagłębiając głowicę w masie.


Kość

Jest jednym z najczęściej używanych narzędzi do modelowania mas cukrowych. Wykorzystuje się je przy tworzeniu kwiatów cukrowych, figur i dekoracji z lukrów plastycznych, marcepanu oraz czekolady plastycznej.  Dwustronnie zakończone, wyposażone jest w nieregularnie umieszczone kulki (od ich wyglądu właśnie pochodzi nazwa "kość"). Zależnie od kształtowanej dekoracji należy wybrać odpowiedni rozmiar końcówki. Może być również stosowane przy pracach artystycznych z gliną, modeliną, FIMO, ciastoliną i innymi masami. Za jego pomocą z łatwością wykonasz:

  • Modelowanie krawędzi - aby brzegi płatków przy Twoich cukrowych kwiatach wydawały się naturalnie cienkie, ułóż dekorację na rozpostartej dłoni lub gąbce do modelowania. Delikatnie przecieraj brzegi wybraną główką narzędzia Kość, aż ich grubość odpowiednio się zmniejszy. Aby uzyskać lekko falowane krawędzie możesz pocierać naprzemiennie z obu stron dekoracji.
  • Kształtowanie dekoracji - aby uwypuklić pojedynczy płatek lub cały kwiat należy delikatnie pocierać kolistymi ruchami środek dekoracji tak, by pod wpływem nacisku stworzyć zagłębienie w kształcie czarki. Pocierany w ten sposób płatek uzyska lekko wklęsły, naturalny kształt.
  • Drążenie, tworzenie zagłębień - aby wydrążyć otwór należy przyłożyć głowicę narzędzia do wybranego punktu i zagłębiać ją, jednocześnie delikatnie obracając. Wgłębienia w masie cukrowej (np. na oczy lub ozdobne łączenie przy krawędzi masy) wykonujemy delikatnie naciskając i zagłębiając głowicę w masie.

 

 

Sposób użycia:

Narzędzia przeznaczone do kontaktu z żywnością powinny być przechowywane osobno z przedmiotami, które nie są przeznaczone do kontaktu z żywnością np. z artykułami używanymi do wyrobów z gliny. Starannie umyj przed i po użyciu.

Opinie o produkcie (0)

Informacje

informacja
Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl