• Kontakt
  • +48 697 263 457
  • sklep@la-torta.pl
Koszyk: (pusty) Do kasy
do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
		2992
	
Producenci
Produkt dnia
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
89,00 zł
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Biała masa cukrowa do obkładania tortów Saracino TOP Tropicale 5 kg

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 135,00 zł 135.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: Saracino
Kod produktu: DEC044

Opis

Kolor: biały (bianca)

Seria: Top Tropicale Fourseasons

Zapach: delikatny waniliowy

Waga netto: 5000 g (5 kg)

Ilość: 1 sztuka

Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki: cukier, syrop glukozowy, masło kakaowe, skrobia ryżowa, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitol, stabilizator: guma tragakantowa, glicerol, wysokooleinowy olej słonecznikowy, barwnik: E171, aromat,, substancja konserwująca: sorbinian potasu, regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Alergeny: może zawierać mlekojajkaorzechysoję

 

 

Wartość odżywcza w przeliczeniu na 100 g produktu

Energia 1637 kJ / 387 kcal
Tłuszcze 5 g
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4 g
Węglowodany 86 g
 - w tym cukry 57 g
Białka 0,04 g
Sól <0,01 g

 

Saracino Top Tropicale to masa do zadań specjalnych - jej formuła została dostosowana do gorącego włoskiego klimatu, co okazało się nieocenione także w Polsce. Nawet przy bardzo wysokich temperaturach (powyżej 30oC) masa nie klei się do rąk i nie "poci". Jest odporna również na zmiany temperatury i wysoką wilgotność powietrza, dzięki czemu po wyjęciu z lodówki tort prezentuje się tak samo doskonale, jak tuż po zrobieniu. Stworzona specjalnie do obkładania tortów, jest jednocześnie miękka i elastyczna, pozwala na cieniutkie rozwałkowanie i łatwe nałożenie na tort. delikatny waniliowy aromat dobrze komponuje się ze wszystkimi smakami, nie przytłaczając ich swoją intensywnością.

Pakowana w duże, 5-kilogramowe wiaderka masa cukrowa to duża oszczędność i wydajność,  w stosunku do mas kilogramowych to aż 40 zł taniej! Jeśli już znasz ten produkt, to prawdopodobnie nie chcesz korzystać z żadnych innych, na pewno więc zużyjesz całość bardzo szybko :) 

 

Sposób użycia:

 

Po prostu wyjmujesz z wiaderka, zagniatasz kilkanaście sekund i wałkujesz. Masa nie rwie się, jest elastyczna i łatwo poddaje się formowaniu. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu twardszej powłoki, możesz wymieszać masę do obkładania tortów z masą do figurek Saracino Model. Zależnie od dobranych proporcji uzyskasz masę uniwersalną, mniej lub bardziej twardą.

Powlekanie tortów masą cukrową:

Rozwałkuj równomiernie białą masę na pożądaną grubość. Aby nie przywierała do powierzchni roboczej możesz użyć specjalnej maty. Do wałkowania najlepiej używać specjalnych nieprzywierających wałków do masy.  Tort równo pokryj cienką warstwą kremu maślanego lub ganache (polecamy ganach na białej czekoladzie, gdyż ciemna może odrobinę prześwitywać, jeśli warstwa masy będzie bardzo cienka). Nałóż rozwałkowaną białą masę cukrową rozpoczynając od wierzchu, następnie pokryj boczne ścianki; podczas nakładania na bieżąco wygładzaj packą cukierniczą. Nadmiar masy odciąć. Jeśli zależy Ci na efekcie połysku posłuż się parą wodną - skieruj parownicę na tort i ogrzewaj, póki masa nie zacznie lśnić. Jeśli nie posiadasz parownicy możesz użyć żelazka z funkcją pary wodnej.

Jeśli chcesz wiedzieć, ile masy potrzebujesz na obłożenie swojego tortu, zajrzyj do naszego poradnika. Producent zaleca wałkowanie na grubość od 1 mm do 3 mm:

ILOŚĆ MASY POTRZEBNEJ DO OBŁOŻENIA TORTU

 

Desenie i nadawanie wzoru:

Masę można pozostawić gładką lub za pomocą specjalnych narzędzi nadać jej wymarzoną fakturę. Najczęściej używa się do tego mat i wałków teksturowanych, szczypiec cukierniczych, form pozwalających uzyskać deseń, stempli lub pacek pozostawiających wzór. Masa Saracino została zaprojektowana przez Włochów, a ten naród szczególnie upodobał sobie dekoracje uzyskiwane przy pomocy szczypiec cukierniczych - zadbali więc o to, by masa nie przerywała się łatwo i dawała szybko formować pod uciskiem tych metalowych narzędzi. Zapraszamy do obejrzenia naszego asortymentu i wybrania czegoś odpowiedniego. 

 

Dekoracje płaskie:

Za pomocą form do wykrawania i wycinania możesz z rozwałkowanej masy wykroić elementy dekoracyjne do ułożenia na torcie lub ciasteczkach. Ozdoby tego typu da się wygodnie przykleić używając gotowego kleju spożywczego lub robiąc go z przeznaczonych do tego składników, ale ze względu na zawartość gumy tragakantowej w masie wystarczy też lekko zwilżyć ją wodą. Miękkie dekoracje możemy kształtować w dłoniach nadając im odpowiednią formę. Jeśli pozostawimy je do wyschnięcia w takiej pozycji łatwo je będzie przykleić, ale lukier Saracino pozostaje miękki bardzo długo, musimy więc uzbroić się w cierpliwość.

 

Dekoracje przestrzenne:

Aby lukier plastyczny Saracino Top Tropicale nadawał się do stworzenia większych dekoracji, należy dodać do niego stabilizator, na przykład CMC. Piękne kwiaty cukrowe, figurki i skomplikowane ornamenty modeluj za pomocą specjalnych form i narzędzi. Przy odrobinie wprawy i zdolności manualnych możesz też formować dekoracje ręcznie. Producent przypomina jednak, że ta masa została stworzona do obkładania tortów i jest bardzo miękka - jeśli planujesz większą ilość dekoracji prościej będzie kupić do nich specjalną masę, np. Saracino Model do figurek.

 

Barwienie lukru plastycznego:

Jeśli chcesz zmienić kolor białego lukru plastycznego dodaj odpowiedni barwnik spożywczy (w proszku, płynie lub żelu).  Zawsze warto mieć pod ręką kilka podstawowych barwników, by szybko zmienić kolor odrobiny masy, jeśli planujesz modelowanie dekoracji. Producent zaleca użycie barwników żelowych dla uzyskania kolorów intensywnych lub barwników proszkowych dla odcieni pastelowych.

Masę cukrową możesz też pokolorować tylko z wierzchu, używając farb w płynie, spray'u lub w aerografie. Jeśli wybierzesz farby na bazie wody, całość będzie długo schła, ale możesz uzyskać delikatne przejścia między kolorami oraz efekt ombre. Farby spożywcze rozrabiane alkoholem schną o wiele szybciej, ale ich kolory są wyraźne, kontrastowe - trudniej będzie Ci zrobić łagodne przejścia kolorystyczne. Farby z bazami oleistymi dadzą piękny efekt (zupełnie jak farby olejne), ale również schną bardzo długo.

Ciekawy efekt osiągniesz posypując specjalnymi barwnikami w proszku, barwionym cukrem lub jadalnym brokatem. Efekt lśnienia otrzymasz po oprószeniu metalicznymi barwnikami w proszku. Tego typu ozdabianie wykonujemy ręcznie lub za pomocą specjalnych szablonów.

 

Dekorowanie:

Posyp tort obłożony białym lukrem plastycznym specjalnymi jadalnymi brokatami lub posypkami spożywczymi.  Aplikowanie na suchą masę oraz nakładanie większych ozdób (perełki, koraliki) wymaga kleju spożywczego. 

 

Aromatyzowanie:

Aby nadać masie wybrany zapach, użyj ekstraktu zapachowego i postępuj według jego instrukcji użycia. Pamiętaj jednak, że masa Saracino Top ma swój własny waniliowy aromat - dobierz nowy zapach tak, by nie "gryzły" się ze sobą.

 

Przechowywanie:

 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu szczelnie zawinąć w folię (tak, by do środka dostało się jak najmniej powietrza) i przechowywać w zamkniętym pojemniku.

 

  • nie zawiera glutenu

  • nie zawiera uwodornionych tłuszczy

 

UWAGA! PRZEDSTAWIONY KOLOR MOŻE ODBIEGAĆ OD RZECZYWISTEGO ZE WZGLĘDU NA USTAWIENIA MONITORA (WYŚWIETLACZA) U UŻYTKOWNIKA.

 

Opinie o produkcie (0)

Informacje

informacja
Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl