• Kontakt
  • +48 697 263 457
  • sklep@la-torta.pl
Koszyk: (pusty) Do kasy
do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
		2512
	
Producenci
Produkt dnia
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
89,00 zł
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Guma arabska FoodColours 25 g

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 12,00 zł 12.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: FoodColours
Kod produktu: K-150

Opis

Waga netto: 25 g

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: guma arabska E414

 

Guma arabska służy do produkcji kleju jadalnego i glazury. Może też być używana jako stabilizator do mas cukrowych oraz środek do krystalizacji kwiatów.

 

Guma arabska jest naturalnym, bogatym w błonnik, przyjaznym dla środowiska produktem otrzymywanym z żywicy drzew akacjowych. Dodana do masy cukrowej działa jako zagęszczacz oraz sprawia, że masa szybciej schnie i twardnieje. Guma arabska służy też do przygotowania kleju cukierniczego, jest przydatna w krystalizacji kwiatów oraz glazurowaniu. Jest również świetnym emulgatorem, czyli sprawia, że tłuszcz równomiernie rozprowadza się w przygotowywanej masie. Wypieki posmarowane jej roztworem mają zwiększoną przyczepność, co przydaje się przy nakładaniu ozdób i posypek. Po zastygnięciu tworzy delikatną, podobną do szkliwa powłokę, która idealnie przytrzymuje dekoracje na właściwym miejscu. Gumy arabskiej używa się też przy produkcji cukierków o konsystencji gumy oraz czekoladek. Rozpuszcza się łatwo w zimnej wodzie, tworząc klarowny roztwór. Nie posiada smaku ani zapachu, jest bezbarwna.

Wyprodukowana przez polską firmę FoodColours, znaną ze swych barwników. 

 

Sposób użycia:

 

Jako dodatek do masy:

Większość przepisów podaje optymalne stężenie w recepturach to 0,1-5%, czyli od 1 do 50 g na każdy kilogram masy. Należy pamiętać o przykrywaniu masy podczas przerw w pracy, aby zbyt wcześnie nie stwardniała.

 

Klej cukierniczy:

Łyżeczkę gumy wymieszać z kilkoma kroplami letniej przegotowanej wody. Rozpuszcza się w zimnej i gorącej wodzie. 

 

Krystalizacja kwiatów i liści:

Często błędnie nazywana kandyzowaniem (które tak naprawdę jest zanurzeniem kwiatków w syropie cukrowym, a następnie usmażeniem ich i obtoczeniem w cukrze).

Krystalizacja to sposób zachowania naturalnego kształtu i zapachu jadalnych kwiatów, płatków i liści (polecamy zwłaszcza miętę). Należy posmarować wybraną roślinę roztworem gumy arabskiej w proporcjach 1 część gumy do 3 części wody. Jeśli kwiaty są w kolorze fioletowym lub zbliżonym (purpura, fuksja) można dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny, aby nie straciły swojej barwy. Następnie posypujemy kwiatek lub liść cukrem (kryształ lub puder) i zostawiamy do wysuszenia na cały dzień. Można ten proces przyspieszyć i wstawić wyroby na godzinę do piekarnika ustawionego na temperaturę 40 stopni Celsjusza. Należy suszyć dekoracje odpowiednio ułożone - po wyschnięciu zachowają kształt, warto więc zadbać, by płatki były równo rozłożone, a liście wyprostowane. Przechowywać wyroby szczelnie zamknięte, w miejscu suchym i ciemnym. Do krystalizacji wybieraj kwiaty jadalne, smaczne i aromatyczne - płatki dzikiej róży, fiołki.

 

Glazura cukiernicza

Gumy arabskiej można użyć również w celu nadania czekoladkom połysku, do stworzenia twardej powłoki wokół migdałów, orzechów, rodzynek i gum do żucia. Guma zatrzymuje wodę w produktach.

 

Warunki przechowywania:

Gumę arabską należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

 

Opinie o produkcie (0)

Informacje

informacja
Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl