• Kontakt
  • +48 697 263 457
  • sklep@la-torta.pl
Koszyk: (pusty) Do kasy
do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
		1883
	
Producenci
Produkt dnia
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
89,00 zł
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Guma arabska (akacjowa) CK Products 56,6 g

Dostępność: brak towaru
Cena: 18,00 zł 18.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: CK Products
Kod produktu: 76-3503

Opis

Ilość: 56,6 g

Kraj pochodzenia: USA

Składniki: guma akacjowa

Data ważności: 2 lata od daty produkcji

 

Guma arabska jest naturalnym, bogatym w błonnik, przyjaznym dla środowiska produktem otrzymywanym z żywicy drzew akacjowych. Dodana do masy cukrowej działa jako zagęszczacz oraz sprawia, że masa szybciej schnie i twardnieje. Guma arabska służy też do przygotowania kleju cukierniczego, jest przydatna w krystalizacji kwiatów oraz glazurowaniu. Jest również świetnym emulgatorem, czyli sprawia, że tłuszcz równomiernie rozprowadza się w przygotowywanej masie. Wypieki posmarowane jej roztworem mają zwiększoną przyczepność, co przydaje się przy nakładaniu ozdób i posypek. Po zastygnięciu tworzy delikatną, podobną do szkliwa powłokę, która idealnie przytrzymuje dekoracje na właściwym miejscu. Gumy arabskiej używa się też przy produkcji cukierków o konsystencji gumy oraz czekoladek. Rozpuszcza się łatwo w zimnej wodzie, tworząc klarowny roztwór. Nie posiada smaku ani zapachu, jest bezbarwna.

Wyprodukowana przez amerykańską firmę CK Products, która od lat zajmuje się wytwarzaniem różnego typu dodatków dla branży cukierniczej i słynie z wysokiej jakości produktów. 

 

Sposób użycia:

Jako dodatek do masy:

Rozpuszcza się w zimnej i gorącej wodzie. Optymalne stężenie w recepturach to 0,1-5%. Należy pamiętać o przykrywaniu masy podczas przerw w pracy, aby zbyt wcześnie nie stwardniała.

Klej cukierniczy:

Łyżeczkę gumy wymieszać z kilkoma kroplami letniej przegotowanej wody.

Krystalizacja kwiatów i liści:

Często błędnie nazywana kandyzowaniem (które tak naprawdę jest zanurzeniem kwiatków w syropie cukrowym, a następnie usmażeniem ich i obtoczeniem w cukrze).

Krystalizacja to sposób zachowania naturalnego kształtu i zapachu jadalnych kwiatów, płatków i liści (polecamy zwłaszcza miętę). Należy posmarować wybraną roślinę roztworem gumy arabskiej w proporcjach 1 część gumy do 3 części wody. Jeśli kwiaty są w kolorze fioletowym lub zbliżonym (purpura, fuksja) można dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny, aby nie straciły swojej barwy. Następnie posypujemy kwiatek lub liść cukrem (kryształ lub puder) i zostawiamy do wysuszenia na cały dzień. Można ten proces przyspieszyć i wstawić wyroby na godzinę do piekarnika ustawionego na temperaturę 40 stopni Celsjusza. Należy suszyć dekoracje odpowiednio ułożone - po wyschnięciu zachowają kształt, warto więc zadbać, by płatki były równo rozłożone, a liście wyprostowane. Przechowywać wyroby szczelnie zamknięte, w miejscu suchym i ciemnym. Do krystalizacji wybieraj kwiaty jadalne, smaczne i aromatyczne - płatki dzikiej róży, fiołki.

Glazura cukiernicza

Gumy arabskiej można użyć również w celu nadania czekoladkom połysku, do stworzenia twardej powłoki wokół migdałów, orzechów, rodzynek i gum do żucia. Guma zatrzymuje wodę w produktach.

Gumę arabską należy przechowywać szczelnie zamkniętą w suchym i chłodnym miejscu.

 

  • producent nie może zagwarantować, że ten produkt nie zawiera: pszenicy (glutenu), soi, orzechów, orzechów ziemnych, jaj, mleka i produktów mlecznych ze względu na to, że są one obecne w zakładzie produkcyjnym
  • nadaje się do potraw koszernych

 

Opinie o produkcie (0)

Informacje

informacja
Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl