



Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Guma ksantanowa FoodColours 25 g

Opis
Waga netto: 25 g
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: guma ksantanowa E415
Zagęstnik i stabilizator do produktów o niższym pH. Idealny do lodów, galaretek, dżemów, marmolad, sosów, dressingów oraz polew owocowych.
Guma ksantanowa zwykle pełni funkcję stabilizatora, czyli ułatwia utrzymanie właściwej struktury produktu spożywczego. Ponadto ksantan jest emulgatorem – ma za zadanie stworzyć i utrzymać jednorodną emulsję z mieszaniny dwóch lub więcej substancji np. oleju i wody. Działa też jako zagęstnik, związek żelujący, pęczniejący w wodzie (należy dodać do niej wtedy mączkę chleba świętojańskiego), dzięki czemu zapewnia kleistość i odpowiednią konsystencję produktów żywnościowych. To także nośnik oraz substancja pianotwórcza.
Guma ksantanowa na pewno przyda się przy produkcji: dżemów, marmolad, galaretek, żelujących i twarogowych deserów, kisieli owocowych, napojów mlecznych, musztardy, majonezu, przypraw w sosach, sosów pomidorowych, żywności bezglutenowej (np. bezglutenowej mące), jadalnych kasztanów w zalewie, płatków zbożowych polewy do ciast, lodów, deserów i wielu innych słodyczy. Może być użyta jako roślinny zamiennik tłuszczu.
Guma ksantanowa jest odporna na działanie enzymów, kwaśne środowisko oraz zmianę temperatury. W praktyce oznacza to, że chroni żywność zarówno przy ogrzewaniu, jak i mrożeniu czy rozmrażaniu. Dzięki swoim właściwościom, ksantyn zapobiega zbrylaniu i wytrącaniu się tłuszczu. Ten dodatek nadaje się do zagęszczania kwaśnych i zasadowych produktów.
Ważną zaletą gumy ksantanowej jest obniżenie kaloryczności posiłku, Dzięki zwiększeniu zawartości błonnika daje ona uczucie sytości. Ogranicza też wchłanianie cholesterolu!
Sposób użycia:
Dodawać od 1 do 10 g na każdy kilogram gotowego produktu.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Porady:
Gumę ksantanową najlepiej zawsze dodawać według przepisu. Postaraliśmy się jednak zebrać trochę informacji, które mogą ułatwić dobranie odpowiednich proporcji - przydadzą się zwłaszcza, gdy robimy coś po raz pierwszy i nie dysponujemy dokładnymi wytycznymi. Przeciętna ilość gumy ksantanowej w popularnych wyrobach wynosi:
< 0,25 g/kg : napoje mleczne fermentowane, np. maślanka, kefir i zsiadłe mleko
< 2 g/kg: napoje mleczne nie podlegające fermentacji (jogurty, koktajle, shake)
< 3 g/kg: galaretka, kisiel
< 5 g/kg: desery twarogowe, serniki, sosy jogurtowe, majonezowe i pomidorowe
< 6 g/kg: kremy i sosy z owoców oraz warzyw, warzywa w zalewie, desery mleczne
< 10 g/kg: mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych, dżemy, marmolady, polewy z owoców, lody, sery topione o niskiej zawartości tłuszczu
< 12,5 g/kg: sery homogenizowane
< 20 g/kg: pasty warzywne
< 35 g/kg: sosy do sałatek, majonezy o niskiej zawartości tłuszczu
Według potrzeby należy dodawać gumę ksantanową do napojów bezalkoholowych, napojów z kawałkami owoców, pieczywa, ciast, deserów i lukru.
Opinie o produkcie (0)
Informacje
