• Kontakt
  • +48 697 263 457
  • sklep@la-torta.pl
Koszyk: (pusty) Do kasy
do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
		2509
	
Producenci
Produkt dnia
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
89,00 zł
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Izomalt FoodColours 250g

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 17,00 zł 17.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: FoodColours
Kod produktu: K-120

Opis

Waga netto: 250 g

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: izomalt (isomalt E953)

 

Izomalt (isomalt) firmy FoodColours to produkt niezastąpiony przy tworzeniu eleganckich, przejrzystych dekoracji. Można zabarwić je barwnikami lub pozostawić całkowicie przejrzyste. Izomalt chłonie wilgoć w mniejszym stopniu, niż klasyczny cukier, co sprawia, że dekoracje z niego wykonane są trwalsze, mniej lepkie i nie rozpuszczają się tak szybko. Jest idealny do wykonywania dekoracji ciągnionych, karmelków, przejrzystych ozdób (kamieni szlachetnych, koralików i innych). Nie powoduje próchnicy i ma o połowę mniej kalorii niż cukier! 

Można go używać wszędzie tam, gdzie potrzebny jest zwykły cukier - nadaje się do wypieków, dżemów, pieczywa, sosów i likieru. Polecany zwłaszcza osobom odchudzającym się, które nie chcą rezygnować z ulubionych smaków.

Wyprodukowany przez polską firmę FoodColours, która słynie ze swoich barwników.

 

Porady:

Izomalt można rozpuścić (bez dodawania wody) w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza w garnku na kuchence lub w kuchence mikrofalowej (w naczyniu odpornym na wysoką temperaturę). Dalej postępować jak z cukrem ciągnionym.

Foremki przed wypełnieniem można lekko spryskać olejem roślinnym. Syrop można też wylewać bezpośrednio na matę silikonową lub woskowany papier. Odlane wzory pozostawić na 10 minut do ostygnięcia. Jeśli w pomieszczeniu panuje duża wilgotność stygnące cukierki można owinąć folią lub przykryć, żeby nie mętniały.

 

Sposób użycia:

Przepis na amerykańskie twarde karmelki:

2 szklanki izomaltu

1/2 szklanki gorącej wody destylowanej (można użyć zwykłej, ale karmelki będą mniej klarowne)

Izomalt połączyć z wodą i wlać do naczynia odpornego na wysokie temperatury. Gotować aż do rozpuszczenia, mieszając w trakcie (mieszać do dna w taki sposób, by syrop nie osadzał się na ściankach i nie krystalizował).  Powstającą pianę zdejmować za pomocą metalowego sitka, żeby syrop był klarowny. Barwniki można dodawać przy temperaturze ok. 138 stopni Celsjusza. Gotować do całkowitego rozpuszczenia (ok. 160 stopni Celsjusza). Po zagotowaniu zdjąć garnek z kuchenki i wstawić w większe naczynie z zimną wodą, by zatrzymać proces podgrzewania. Gdy znikną pęcherzyki delikatnie zamieszać; można wtedy dodać aromaty o wybranym zapachu i smaku. Pozostawić na dwie minuty pod przykryciem, po czym przystąpić do wypełniania syropem foremek lub innego wykorzystania produktu.

 

Warunki przechowywania:

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Informacje

informacja
Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl