• Kontakt
  • +48 697 263 457
  • sklep@la-torta.pl
Koszyk: (pusty) Do kasy
do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
		2739
	
Producenci
Produkt dnia
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
89,00 zł
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Klej spożywczy w proszku (tyloza-CMC) FoodColours 20g

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 11,00 zł 11.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: FoodColours
Kod produktu: K-010

Opis

Waga netto: 20 g

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: sól sodowa karboksymetylocelulozy (E466)

 

PRODUKT ZNANY RÓWNIEŻ POD NAZWAMI:

CMC, TYLOZA, KARBOKSYMETYLOCELULOZA, KLEJ CUKIERNICZY, KLEJ SPOŻYWCZY, KLEJ JADALNY

 

Klej cukierniczy w proszku to szybki sposób na klejenie dowolnych dekoracji cukrowych. Wystarczy rozpuścić proszek w odrobinie wody i uzyskujemy niesamowicie lepki produkt, który pozwoli na łączenie nawet ciężkich elementów. Tą skuteczność zawdzięczamy tylozie, znanej też pod nazwą CMC i guma celulozowa. Jest to syntetyczny zamiennik gumy tragakantowej. Działa jako stabilizator, poprawiając elastyczność i plastyczność mas cukrowych. Nadaje wyrobom odpowiednią gęstość oraz stabilność i ułatwia pracę z masą. Dodatek CMC zapewnia większą lepkość, a nasza masa ma bardziej kremową konsystencję i doskonale się rozprowadza. Lukier plastyczny z tym dodatkiem łatwiej formować w różne kształty; jest bardziej podatny na rozciąganie i sprężysty. Tak wzbogacona masa cukrowa szybciej twardnieje, należy więc pamiętać, by przykrywać ją podczas przerw w pracy. Jeśli masa za bardzo wyschnie należy dodać odrobinę gliceryny.

Tyloza nie posiada własnego smaku ani zapachu.

Wyprodukowana przez polską firmę FoodColours, znaną ze swoich barwników.

 

Sposób użycia:

Klej cukierniczy:

Łączenie dekoracji cukrowych i lukru plastycznego: dodaj jedną płaską  łyżeczkę proszku CMC do 10 łyżek stołowych wody, wyrób mikserem, zostaw na noc. W razie potrzeby rozcieńcz wodą.

Dodatek do masy:

Najlepiej zacząć od dodania pół łyżeczki od herbaty (ok. 2,5 g) tylozy na każde 500 g masy cukrowej, dokładnie zagnieść i w miarę potrzeby dodawać więcej. Ogólnie przyjmuje się, że na każde pół kilograma masy należy dodać od 1 do 3 łyżeczek (2,5-7,5 g). Im masa jest wilgotniejsza, tym więcej tylozy warto użyć.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

 

 

Opinie o produkcie (0)

Informacje

informacja
Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl