• Kontakt
  • +48 697 263 457
  • sklep@la-torta.pl
Koszyk: (pusty) Do kasy
do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
		2784
	
Producenci
Produkt dnia
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
89,00 zł
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Masa cukrowa Pastillage Squires Kitchen - super sztywna, 250g

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 28,00 zł 28.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Kod produktu: 5954

Opis

Kolor: biały

Waga netto: 250 g

Zastosowanie:  do sztywnych, stojących dekoracji

Konsystencja: proszek, wymaga rozrobienia z wodą

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Składniki: cukier, substancja zagęszczająca: guma tragakantowa, albumina (z białka pochodzącego od kur z wolnego wybiegu), E330, substancja przeciwzbrylająca: fosforan wapnia.

Data ważności: 

Alergeny: produkt zawiera białko jajka. Może zawierać śladowe ilości orzechów.

Wartość odżywcza w przeliczeniu na 100 g produktu

Energia 1637 kJ / 391 kcal
Tłuszcze 0,0 g
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Węglowodany 96 g
 - w tym cukry 95,9 g
Błonnik 1,1 g
Białka 0,4 g
Sól 0,0 g

 

Twarde masy cukrowe pozwalają one na stworzenie bardzo stabilnych i sztywnych dekoracji, zwykle płaskich, które służą do pionowego mocowania na torcie. Z takich mas  wykonuje się zwykle stojące sylwetki (np. młodą parę) oraz cyfry i litery.  Masa Pastillage firmy Squires Kitchen jest używana przez cukierników również do elementów konstrukcyjnych: pałeczek cukrowych, szkieletu sylwetki oraz dużych kwiatów. Szybkoschnąca, bardzo twarda po wyschnięciu, a jednocześnie po zagnieceniu łatwa w obróbce, jest idealnym wyborem, jeśli planujemy ozdoby niestabilne, trudne w przyklejeniu lub wystające daleko poza obręb tortów. Również duże kwiaty cukrowe zyskają na urodzie, jeśli do ich produkcji użyjemy Pastillage - uda nam się wtedy rozwałkować płatki naprawdę cienko! Masa swoje właściwości zawdzięcza odpowiednio dobranemu stabilizatorowi. Warto zwrócić uwagę, że białko użyte do produkcji masy pochodzi od kur z wolnego wybiegu, a cukier jest wyprodukowany z trzciny cukrowej.

Masę można rozwałkować dowolnie cienko, warto jednak pamiętać, że jest ona szybkoschnąca - płat Pastillage  o grubości milimetra lub mniej zaschnie w ciągu pół godziny. Jeśli więc nasze dekoracje mają być naprawdę delikatne, powinniśmy pracować szybko.  

Szczelne opakowanie pozwala na dłuższe zachowanie świeżości. 

 

Sposób użycia:

Wrzuć połowę zawartości opakowania (125 g) do miski, dodaj 25 ml przegotowanej schłodzonej wody. Mieszaj delikatnie do uzyskania miękkiej konsystencji masy. Przykryj szczelnie zawartość miski folią spożywczą i odstaw na 30 minut, by guma tragakantowa dokładnie się rozpuściła i wchłonęła całą wodę. Ponownie zamieszaj masę.i dosyp pozostałe 125 g proszku. Wyrabiaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Barwienie:

Aby stojące dekoracje były naprawdę twarde należy unikać dodawania do nich gliceryny, która jest częstym dodatkiem do barwników (zwłaszcza żelowych) i jadalnych farb. Zwróć uwagę na to, czym koloryzujesz masę i wybieraj barwniki, które w swoim składzie nie zawierają glicerolu (gliceryny, E422). Barwnik dodaj do wody przed wymieszaniem jej z masą.

 

Warunki przechowywania:

Produkt nierozrobiony przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, z dala od wilgoci. Produkt rozrobiony przechowuj w polietylenowej torebce, w hermetycznym pojemniku w suchym pomieszczeniu lub w lodówce (przez miesiąc). Masę Pastillage Squires Kitchen możesz również zamrozić, wtedy czas przechowywania wydłuży się do kilku miesięcy. 

.

Porady:

Pamiętaj, że stojące dekoracje trzeba ładnie i stabilnie umocować na torcie. Gdy masa wyschnie, będzie Ci trudno przebić ją wykałaczką lub dokleić tak, by trzymała się tylko na wąziutkiej podstawie. Możesz dokleić wykałaczkę (odpowiednio długą, np patyczek do szaszłyków) z tyłu ozdoby, ale najlepiej zawczasu przemyśleć projekt i wykonać go np z dwóch identycznych kawałków masy, między którymi umieścisz patyczek - dzięki temu nie będzie go widać.

Nie posiadasz w domu hermetycznego pojemnika i irytuje Cię wyciskanie powietrza ze zwykłych torebek? Najprostszą metodą jest użycie torebki strunowej i słomki do napojów; wystarczy zacisnąć zamknięcie torebki tak, by pozostał tylko niewielki otwór, w który wsuniesz słomkę. Wyciągnij przez nią ustami całe powietrze (zobaczysz, jak torebka zaciska się wokół masy zupełnie jak podczas pakowania próżniowego), a na sam koniec szybko usuń słomkę dociskając otwór palcami i domykając zamknięcie strunowe.

Żeby gotowe dekoracje wyschły szybciej, warto przechowywać je w suchym pomieszczeniu. Można też włożyć do szczelnego, wyłożonego białą bibułką (od kolorowej bibuły może zafarbować gotowy produkt) pojemnika wraz z paczuszką z żelem krzemionkowym (jest dodawany do wielu produktów, które nie powinny być narażone na wilgoć np. opakowań z butami, czy zamykany w zatyczkach suplementów diety, ma postać przejrzystych kuleczek).

 

  • Produkt wegetariański
  • Produkt bezglutenowy

Opinie o produkcie (0)

Informacje

informacja
Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl