• Kontakt
  • +48 697 263 457
  • sklep@la-torta.pl
Koszyk: (pusty) Do kasy
do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
		2863
	
Producenci
Produkt dnia
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
89,00 zł
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Zielona masa cukrowa Shantys do obkładania i dekoracji 1 kg

Dostępność: brak towaru
Cena: 11,00 zł 11.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: Shantys
Kod produktu: 11590

Opis

Kolor: zielony (grun)

Seria: Premium Fondant

Waga netto: 1000 g (1 kg)

Ilość: 1 sztuka

Kraj pochodzenia: Niemcy

Składniki: cukier, syrop glukozowy, tłuszcz roślinny (palmowy), woda, stabilizatory: E422, E415, E466, emulgator: E472c, aromaty naturalne, barwniki: E102, E133, substancja konserwująca: E202

Uwaga! Barwnik E102 może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

Data ważności: 17.04.2018

Może zawierać śladowe ilości migdałów.

Wartość odżywcza w przeliczeniu na 100 g produktu

Energia 1663 kJ / 397 kcal
Tłuszcze 4,7 g
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,8 g
Węglowodany 88 g
 - w tym cukry 78 g
Białka 0,0 g
Sól 0,04 g

 

 

Zielona masa cukrowa to uniwersalny produkt, którego nie może zabraknąć na tortach w stylu angielskim. Marka Shantys, stworzona przez firmę TeKaFood, z niemiecką precyzją produkuje masę, która pozwala na obłożenie tortów perfekcyjną, gładką warstwą, która możesz naprawdę cienko rozwałkować. Ten lukier plastyczny nadaje się również do drobnych płaskich dekoracji, a w razie potrzeby można (po dodaniu do niego CMC lub gumy tragakantowej w odpowiednich proporcjach) zmienić go w masę cukrową do figur, kwiatów lub stojących dekoracji.  Elastyczność masy Shantys pozwala na szybkie i dokładne pokrycie powierzchni, jest więc doskonała również do tortów o nietypowych kształtach. Cukiernicy chwalą ją zwłaszcza za to, że nie wilgotnieje szybko w dłoniach (nie "poci się") i nie wymaga podsypywania.

Pakowana w kilogramowe paczki masa cukrowa to duża oszczędność! 

 

Sposób użycia:

 

Zanim rozpoczniesz wałkowanie masy możesz ją lekko ocieplić (np. wrzucając na kilka sekund do kuchenki mikrofalowej), dzięki temu ugniatanie będzie krótsze i masa nie nabierze tyle powietrza; pozostanie elastyczna i lśniąca, bez pękających pęcherzyków.

 

Powlekanie tortów masą cukrową:

Ugnieć i rozwałkuj równomiernie zieloną masę na pożądaną grubość. Aby nie przywierała do powierzchni roboczej możesz użyć specjalnej maty. Do wałkowania najlepiej używać specjalnych nieprzywierających wałków do masy. Torty marcepanowe posmaruj niewielką ilością alkoholu lub schłodzonej przegotowanej wody, by uzyskały odpowiednią kleistość. Biszkopty równo pokryj cienką warstwą kremu maślanego lub ganache. Nałóż rozwałkowaną zieloną masę cukrową rozpoczynając od wierzchu, następnie pokryj boczne ścianki; podczas nakładania na bieżąco wygładzaj packą cukierniczą. Wierzch masy można równomiernie pokryć (spryskać) tłuszczem cukierniczym, by uchronić ją od wchłaniania wilgoci z powietrza. Nadmiar masy odciąć.

Jeśli chcesz wiedzieć, ile masy potrzebujesz na obłożenie swojego tortu, zajrzyj do naszego poradnika:

ILOŚĆ MASY POTRZEBNEJ DO OBŁOŻENIA TORTU

 

Desenie i nadawanie wzoru:

Masę można pozostawić gładką lub za pomocą specjalnych narzędzi nadać jej wymarzoną fakturę. Najczęściej używa się do tego mat i wałków teksturowanych, szczypiec cukierniczych, form pozwalających uzyskać deseń, stempli lub pacek pozostawiających wzór. Zapraszamy do obejrzenia naszego asortymentu i wybrania czegoś odpowiedniego. 

 

Dekoracje płaskie:

Za pomocą form do wykrawania i wycinania możesz z rozwałkowanej masy wykroić elementy dekoracyjne do ułożenia na torcie lub ciasteczkach. Ozdoby tego typu da się wygodnie przykleić używając gotowego kleju spożywczego lub robiąc go z przeznaczonych do tego składników. Najprostszy klej uzyskamy mieszając odrobinę wody z cukrem. Miękkie dekoracje możemy kształtować w dłoniach nadając im odpowiednią formę. Jeśli pozostawimy je do wyschnięcia w takiej pozycji łatwo je będzie przykleić.

 

Dekoracje przestrzenne:

Aby lukier plastyczny Shantys nadawał się do stworzenia większych dekoracji, należy dodać do niego stabilizator, na przykład CMC (jego odrobina jest już w składzie). Piękne kwiaty cukrowe, figurki i skomplikowane ornamenty modeluj za pomocą specjalnych form i narzędzi. Przy odrobinie wprawy i zdolności manualnych możesz też formować dekoracje ręcznie. 

 

Barwienie lukru plastycznego:

Zielony lukier możesz rozjaśnić lub przyciemnić, a także uzyskać z niego różne odcienie brązu, jeśłi dodasz odpowiednie barwniki.

Masę cukrową możesz też pokolorować tylko z wierzchu, używając farb w płynie, spray'u lub w aerografie. Ciekawy efekt osiągniesz posypując specjalnymi barwnikami w proszku, barwionym cukrem lub jadalnym brokatem. Efekt lśnienia otrzymasz po oprószeniu metalicznymi barwnikami w proszku. Tego typu ozdabianie wykonujemy ręcznie lub za pomocą specjalnych szablonów.

 

Dekorowanie:

Posyp tort obłożony zielonym lukrem plastycznym specjalnymi jadalnymi brokatami lub posypkami spożywczymi. Jeśli masa jest jeszcze wilgotna łatwo się do niej przykleją. Aplikowanie na suchą masę oraz nakładanie większych ozdób (perełki, koraliki) wymaga kleju spożywczego. 

 

Aromatyzowanie:

Aby nadać masie wybrany zapach, użyj ekstraktu zapachowego i postępuj według jego instrukcji użycia. 

 

Przechowywanie:

 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w lodówce. Po otwarciu szczelnie zawinąć w folię (tak, by do środka dostało się jak najmniej powietrza) i przechowywać w zamkniętym pojemniku.

 

  • nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego (odpowiednie dla wegan i wegetarian)
  • nie zawiera alkoholu
  • posiada certyfikat halal

 

UWAGA! PRZEDSTAWIONY KOLOR MOŻE ODBIEGAĆ OD RZECZYWISTEGO ZE WZGLĘDU NA USTAWIENIA MONITORA (WYŚWIETLACZA) U UŻYTKOWNIKA.

 

Opinie o produkcie (0)

Informacje

informacja
Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl