• Kontakt
  • +48 697 263 457
  • sklep@la-torta.pl
Koszyk: (pusty) Do kasy
do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
		2990
	
Producenci
Produkt dnia
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
89,00 zł
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Żółta masa cukrowa do modelowania figurek Saracino Model 250 g

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 12,00 zł 12.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: Saracino
Kod produktu: DEC021

Opis

Waga netto: 250 g

Seria: Saracino Pasta Model

Kolor:  żółty

Kraj pochodzenia: Włochy

Składniki: cukier, skrobia ziemniaczana, syrop glukozowy, masło kakaowe, skrobia kukurydziana, substancja zagęszczająca: karboksymetyloceluloza, barwnik: E102; aromaty, substancja konserwująca: sorbinian potasu. 

Uwaga! Barwnik E102 może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

Alergeny: produkt może zawierać mlekojajaorzechysoję.

 

 

Wartość odżywcza w przeliczeniu na 100 g produktu

Energia 1639 kJ / 388 kcal
Tłuszcze 7,4 g
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,1 g
Węglowodany 80 g
 - w tym cukry 50 g
Białka 0,1 g
Sól 0,1 g

 

Ulubiona masa cukierników na całym świecie. Saracino stworzyło masę do modelowania, która jest jednocześnie elastyczna, łatwo poddaje się kształtowaniu i doskonale zachowuje nadana formę. Lukier plastyczny do figurek Saracino Model został nagrodzony na angielskich targach branżowych Cake International i otrzymał tytuł produktu roku 2017. Na uwagę zasługuje skład masy: zamiast popularnego oleju palmowego zostało użyte masło kakaowe; ma to wpływ na właściwości i na smak, sprawia również, że masa jest znacznie zdrowsza od produktów konkurencji.

Masa do figurek Saracino Model jest gotowa do natychmiastowego użycia, a jej kolor został starannie dobrany do potrzeb cukierników.  

 

Masa do figurek, zwana też lukrem plastycznym, gum paste lub modelling paste,  wykorzystywana jest przy dekoracjach tworzonych z użyciem form do odciskania masy, dużych figurach i kwiatach cukrowych. Jest rewelacyjna również przy małych i bardzo szczegółowych dekoracjach (litery, cyfry, ornamenty), ponieważ doskonale oddaje ich kształt i pozwala łatwo wydobyć się z formy bez uszkodzenia wzoru. Powierzchnia masy równomiernie obsycha i nie pęka, podczas gdy konsystencja wnętrza pozostaje delikatna. Praca z lukrem plastycznym przypomina tworzenie ozdób z modeliny lub ciastoliny. Wyjątkowość produktów Saracino polega na tym, że ręczne lepienie jest w ich przypadku szybkie i intuicyjnie proste. Masa nie klei się do rąk, narzędzia modelarskie nie zostawiają w niej wyrw i poszarpanych brzegów, lecz nadają miękkie kształty.

Masy cukrowe pakowane w praktyczne porcje (250 g) to idealny wybór. Zwykle taka ilość spokojnie wystarcza na zrobienie dekoracji na tort i można mieć pewność, ze zostanie dość szybko zużyta. Lukier plastyczny tej firmy dostępny jest w gamie 13 intensywnych kolorów oraz w uniwersalnej bieli, dzięki czemu łatwo będzie Ci dobrać odpowiedni odcień. 

 

Sposób użycia:

 

Powlekanie tortów:

Lukier plastyczny do modelowania kwiatów i figurek NIE jest polecany do obkładania tortów; jeśli potrzebujesz tego typu produktu sięgnij po wyroby z serii Saracino Top.

 

Dekoracje płaskie:

Żółta masa cukrowa do modelowania jest rewelacyjna również przy małych, bardzo szczegółowych motywach. Przydaje się zwłaszcza przy wykrawaniu liter i cyfr. Ze względu na swoją strukturę nie rozciąga się nadmiernie i pozwala łatwo oddzielić zbędne elementy wzoru, pozostawiając szczegółowe wykończenia.  Za pomocą form do wykrawania i wycinania możesz z rozwałkowanej masy wykroić dekoracje do ułożenia na torcie lub ciasteczkach. Ozdoby tego typu da się wygodnie przykleić używając gotowego kleju spożywczego lub robiąc go z przeznaczonych do tego składników, ale kładąc dekorację na wierzchu tortu wystarczy lekko zwilżyć jej spód. CMC zawarte w masie Saracino ma właściwości klejące. Miękkie dekoracje możemy kształtować w dłoniach nadając im odpowiednią formę. Jeśli pozostawimy je do wyschnięcia w takiej pozycji łatwo je będzie przykleić.

 

Dekoracje przestrzenne, czyli kwiaty i figury z masy cukrowej:

Odetnij wymaganą ilość masy cukrowej do modelowania i zagniataj, aż stanie się miękka. Użyj specjalnych foremek do odcisków z lukru plastycznego (w przypadku figurek) lub wykrawaczek do płatków, liści i innych detali (w przypadku kwiatów cukrowych). Kształtuj otrzymany motyw za pomocą specjalnych form i narzędzi. Przy odrobinie wprawy i zdolności manualnych możesz też formować dekoracje ręcznie. 

 

Barwienie lukru plastycznego do modelowania:

Jeśli chcesz zmienić kolor żółtego lukru plastycznego dodaj odpowiedni barwnik spożywczy (w proszku, płynie lub żelu). Zwróć uwagę, że barwniki są przeznaczone głównie do koloryzacji białych mas, pracując z masą kolorową możesz nie osiągnąć spodziewanego efektu. Żółty kolor przyda się do osiągnięcia zielonego, pomarańczowego i brązowego.

Masę cukrową możesz też pokolorować tylko z wierzchu, używając farb w płynie, spray'u lub w aerografie. Ciekawy efekt osiągniesz posypując specjalnymi barwnikami w proszku, barwionym cukrem lub jadalnym brokatem. Tego typu ozdabianie wykonujemy ręcznie lub za pomocą specjalnych szablonów. Cukrowe kwiaty wyglądają najładniej, gdy wycieniujesz je używając barwników proszkowych - najlepiej zaopatrzyć się w barwniki w tym samym kolorze, co masa; w odcieniu jaśniejszym i ciemniejszym. Ciemniejszego pyłku używaj przy podstawie płatków, a jaśniejszego na brzegach. Tego typu koloryzację przeprowadź po wyschnięciu płatków. 

 

Dekorowanie:

Figurkę z lukru plastycznego możesz ozdobić dodając do niej specjalne posypki i gotowe dekoracje, na przykład używając jadalnych perełek jako oczu lub obsypując brokatem spożywczym dla podkreślenia kształtu. Jeśli masa jest jeszcze wilgotna łatwo się do niej przykleją. Aplikowanie na suchą masę oraz nakładanie większych ozdób (perełki, koraliki) często wymaga kleju spożywczego. 

 

Warunki przechowywania masy do figurek: 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Nie zamrażać i nie przechowywać w lodówce. Po otwarciu szczelnie zawinąć w folię (tak, by do środka dostało się jak najmniej powietrza) i przechowywać w zamkniętym pojemniku.Gotowe kwiaty i figury przechowuj w chłodnym, suchym miejscu - nie mogą mieć kontaktu z wilgocią, więc lodówka nie będzie odpowiednia. Jeśli planujesz ustawić dekorację na torcie, pozostaw ją przed tym do wyschnięcia na 24 godziny. 

 

  • nie zawiera glutenu
  • nie zawiera uwodornionych tłuszczy

 

W różnych przepisach masa może widnieć pod nazwami: masa cukrowa, masa cukiernicza,  lukier plastyczny, modelling paste, gum paste, flower paste, sugar paste, pastillage, mexican paste. Dobór nazwy jest zależny od regionu, indywidualnych przyzwyczajeń oraz składu masy (głównie ilości i rodzaju stabilizatorów).

Opinie o produkcie (0)

Informacje

informacja
Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl