• Kontakt
  • +48 697 263 457
  • sklep@la-torta.pl
Koszyk: (pusty) Do kasy
do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
		2847
	
Producenci
Produkt dnia
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
Zestaw stalówek do kwiatów 3D z galarety
89,00 zł
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Żółty słoneczny barwnik spożywczy w proszku FoodColours

Dostępność: brak towaru
Cena: 7,50 zł 7.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0 (Ilość ocen: 0)
Producent: FoodColours
Kod produktu: Ws-P-004

Opis

Kolor: żółty słoneczny

Waga netto: 25 g

Seria: WS-P

Kraj pochodzenia: Polska

Skład: tartrazyna (E102)

Data ważności: podana na opakowaniu

Uwaga! Barwnik E102 może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

 

Jadalny barwnik w proszku w kolorze żółtym o ciepłym i mocnym odcieniu polskiej firmy FoodColours, polecany do wszelkiego typu wyrobów cukierniczych wodnorozpuszczalnych. Najczęściej używany do malowania na sucho po masie cukrowej, a zwłaszcza cieniowania. Charakteryzuje się bardzo wysoką wydajnością, efektywnym kryciem i trwałym kolorem. Doskonały do zdobienia gotowych wyrobów z ciast, masy cukrowej i marcepanu, tworzenia wzorów na polewach, a także barwienia kremów i mas spożywczych. Polecany zarówno dla dużych przedsiębiorstw cukierniczych, jak i na potrzeby gospodarstw domowych. Idealnie łączy się z innymi kolorami z palety barwników proszkowych, co pozwala na stworzenie wyjątkowej kompozycji. Dzięki niemu można uzyskać takie kolory jak brązowy (z fioletem lub niebieskim), pomarańczowy (z czerwonym), groszkową zieleń (z zielonym) itd. 

Określenie wodnorozpuszczalny oznacza po prostu, że możemy dodać go do wszystkiego, co zawiera wodę. Dlatego barwnika nie używa się przy barwieniu oleju, masła i czekolad (należałoby dobrać czekoladę z odpowiednim emulgatorem lub samemu dobrać emulgator). Można nim barwić śmietanę.

Warto jednak zwrócić uwagę na normy narzucone przez Ministerstwo Zdrowia i oświadczenie producenta, według których barwnik należy stosować w sposób ograniczony:

  • pozostałe wyroby cukiernicze 0,30 g na 1 kilogram produktu
  • dekoracje powłoki 0,50 g na 1 kilogram produktu
  • pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie 0,20 g na 1 kilogram produktu
  • lody spożywcze 0,15 g na 1 kilogram produktu

 

Sposób użycia:

 

W celu ozdobienia gotowego wyrobu należy nanieść barwnik pędzelkiem na sucho lub mokro po uprzednim rozcieńczeniu alkoholem, gliceryną lub glikolem. Można go również rozcieńczyć wodą, wtedy czas schnięcia wzoru będzie dłuższy. 

Aby zabarwić masę spożywczą należy dodać do niej żółty barwnik i dokładnie wymieszać. Masy wymagające zagniatania (np. marcepan) przygotowywać w rękawiczkach ochronnych, by uniknąć poplamienia dłoni - zwłaszcza, gdy łączymy kolory używając np. czerwieni lub innych plamiących barwników.

Barwnik nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia, służy tylko jako dodatek do żywności. 

 

Porady:

Zaczynając od małej ilości dawkujemy ostrożnie (np. nabierając na czubek noża) aż do osiągnięcia pożądanego rezultatu. Większość kolorowych barwników syntetycznych ma nałożone limity spożycia ze względu na zdrowie - znajdziesz je powyżej.

Do malowania po piernikach polecamy stworzenie farbek lukrowych: barwnik należy zmieszać z cukrem pudrem, alkoholem i wodą.

Doskonale łączy się z innymi kolorami, umożliwiając tworzenie skomplikowanych, cieniowanych motywów. Barwniki mają odcień matowy, aby uzyskać efekt połysku należy zmieszać z barwnikami jadalnymi błyszczącymi. 

Wyjątkowa wydajność wymaga doświadczenia w dozowaniu oraz przygotowania od razu odpowiedniej porcji produktu (np. masy cukrowej). Ze względu na wysoką koncentrację łatwo nasypać za dużo barwnika i trudno później odtworzyć ten sam odcień. Oczywiście dotyczy to głównie mieszania bieli z innymi kolorami.

Barwnik jest higroskopijny, czyli łatwo wchłania wodę z otoczenia, dlatego bardzo ważne jest przechowywanie go w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Pył barwnika jest bardzo lotny - może zabrudzić cały pokój w przypadku wysypania.

W przypadku niedokładnego wyrobienia nawet po kliku dniach na barwionej powierzchni, np. marcepanu, masy cukrowej, mogą pojawiać się kolorowe kropki nierozpuszczonego barwnika. 

 

Warunki przechowywania:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

 

PRZEDSTAWIONY KOLOR MOŻE ODBIEGAĆ OD ORYGINALNEGO ZE WZGLĘDU NA WŁAŚCIWOŚCI I USTAWIENIA SPRZĘTU (MONITORA LUB WYŚWIETLACZA) U UŻYTKOWNIKA

Opinie o produkcie (0)

Informacje

informacja
Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl